Pogosto zastavljena vprašanja

Zakaj je pomembno, da je MCT ekološkega izvora?

MCT ima veliko pozitivnih učinkov(………………………………) , vendar če jih spremlja kopica toksinov, ostankov kemikalij s pomočjo katerih so MCT izolirali je vprašanje, če pozitivni učinki odtehtajo negativne učinke zaužitih toksinov.

MCT z ekološkim certifikatom je pridobljen brez agresivnih kemikalij in aditivov. Iz ekološko pridelane hladno stisnjene kokosove maščobe nežno odstranijo trde maščobe (laurične kisline) s pomočjo patentiranega procesa ohlajanja, da jim ostane olje z visoko vsebnostjo kaprilne kisline MCT (Kaprilna kislina je nasičena srednje verižna maščobna kislina, ki jo najdemo v kokosovem olju in je ena izmed redkih snovi, ki hkrati spodbuja rast prijaznih mikroorganizmov v črevesju in zavira prekomerno razraščanje glivice kandide.)

Zakaj Zivabowl vsebuje MCT – predelano živilo?

MCT – srednjeverižni trigliceridi so ločeni od ostalih maščob iz kokosove maščobe vendar ker je v Zivabowl malici ekološki MCT ta postopek ločevanja maščob le-teh ne spreminja (agresivnejši postopki s kemikalijami puščajo sledi kemikalij) in je primerljiv npr. s pripravo Ghee-ja, kjer na naraven način, ne da bi poškodovali maščobo, odstranimo beljakovine in s tem naredimo obstojnejši in zelo zdrav produkt.

Zakaj stane Zivabowl 3,19 €? Cene ostalih primerljivih izdelkov se gibljejo med 0,65 € (super kaša dr. Oetker) in 2,45 € (Enemon shake)

 1. Glavni razlog, da cena Zivabowl super obroka znaša 3,19 € je ta, da Zivabowl za razliko od primerljivih izdelkov ne temelji na žitnih kosmičih in rafiniranih mokah temveč na semenih in orehih, ki so v povprečju 5x dražje surovine od kosmičev oz. žit. Poleg tega vsebuje Zivabowl izbrana in še posebej cenjena semena in orehe, ki imajo bogato hranilno vrednost (obilica mineralov in zdravih maščobnih kislin OMEGA 3). Neprimerno dražji je tudi eritritol v primerjavi z ostalimi sicer pogosto uporabljenimi sladili, kot so bel sladkor, agavin sirup, fruktozni sirup… suho sadje… In nenazadnje je jagodičevje (maline, borovnice, črni ribez) dražje v primerjavi s suhim sadjem in je poleg tega liofilizirano, da obdrži vsa hranila in aromo.

 2. Zivabowl vsebuje v primerjavi z ostalimi primerljivimi izdelki ekološki MCT, drago surovino, ki sem jo v Zivabowl vključila zaradi množice prednosti, ki jih imajo srednjeverižni trigliceridi in sicer:

  • MCT se v celoti porabi za energijo in jetra ga ne skladiščijo
  • Različne študije so pokazale, da MCT (predvsem C8 in C10) spodbudi sposobnost organizma, da porabi več maščobe in energije.
  • Povečana proizvodnja ketonov, ki nastajajo ob presnovi MCT
  • MCT ima antivirusne in antibakterijske lastnosti in tako pripomore k zdravemu imunskemu sistemu in črevesju.
  • MCT olje zelo hitro po zaužitju dvigne nivo energije.
  • Izboljšuje kognitivne sposobnosti.
 1. Zivabowl vsebuje v primerjavi z ostalimi primerljivimi izdelki tudi veliko večje količine hitro zmrznjenega sadja polnega vitaminov, mineralov, antioksidantov… in kakava ter manj arom.

 2. Zivabowl vsebuje beljakovine, ki niso izolirane z vprašljivimi postopki (kot pri primerljivih izdelkih), temveč so v svoji naravni obliki in visoko prebavljive.
 1. Poleg vsega naštetega pa ima Zivabowl za razliko od primerljivih izdelkov ekološki certifikat.

Zato ste lahko brez skrbi, da je nakup Zivabowl, glede na to kaj prejmemo in njegovo dejansko vrednost za naše zdravje zelo ugoden nakup.

Zakaj surovine niso iz slo?

Zato, ker sem želela, da bi bil Zivabowl super obrok, kljub izbranim sestavinam na voljo po kar se da dostopnih cenah. Surovine Zivabowl super obroka nimajo Slovenskega porekla zato, ker Slovenski trg ne bi prenesel posledične visoke cene. Kot rečeno, so sestavine Zivabowl super obroka izbrane in tudi drage. V kolikor bi jih (vsaj tiste, ki bi jih lahko) kupili od Slovenskih pridelovalcev pa bi bile še dražje.

Kaj je funkcionalna hrana?

Funkcionalna hrana je vsaka hrana, ki ima poleg običajnih hranljivih lastnosti še dodatne – take lastnosti, ki imajo ugoden vpliv na zdravje: bodisi ga izboljšujejo ali pa preprečujejo nastanek določenih kroničnih bolezni. V to definicijo tako sodijo živila in izdelki, za katere na podlagi raziskav velja, da imajo ugodne in/ali preventivne učinke na fizično in/ali mentalno zdravje.

Kaj je eritritol?

Eritritol je sladkorni alkohol (vrsta poliolov), 100% naravno sladilo, ki se nahaja tudi v sadju, zelenjavi, semenih in gobah. Izdelano je z naravnim procesom fermentacije glukoze iz gensko nespremenjenega koruznega škroba. Eritritol je odlično sladilo za vse, ki se izogibajo sladkorju oziroma uživajo nizko-hidratno prehrano (Keto, paleo ali lchf način prehranjevanja). Raziskave dokazujejo, da sladilo eritritol ne vpliva na dvig krvnega sladkorja in insulina v telesu, zato ga lahko varno uporabljajo tudi diabetiki. Na splošno eritritol pri redni uporabi nima stranskih učinkov.

Eritritol ima v primerjavi z navadnim sladkorjem vrsto prednosti:

 • Nima kalorij – je brez energijske vrednosti

 • Ima Glikemični indeks 0

 • Je primeren za diabetike

 • Ne prispeva k nastanku kariesa

 • Je primeren za posameznike z razraščeno kandido

Pomanjkljivosti sladkornih alkoholov – eritritola:

Večina sladkornih alkoholov se v tankem črevesu ne absorbira popolnoma, zato nadaljuje pot v debelo črevo. Tam lahko polioli povzročajo prebavne težave, kot sta driska in napenjanje. Eritritol je za razliko od ostalih zelo majhen sladkorni alkohol, ki se skoraj v celoti (ca. 90 %) absorbira v tankem črevesu in le malo ga pride v debelo črevo. Morebitne prebavne težave nastopijo le pri izredno velikih zaužitih količinah, se pravi, če bi z njim zelo pretiravali. Odmerek, pri katerem ni opaziti kakršnih koli prebavnih težav, znaša od 0,5-1 g/kg telesne teže/dan. Oseba s 70 kg lahko brez težav zaužije do 70 g eritritola dnevno. Pri otrocih je treba upoštevati njihovo telesno težo in temu primerno prilagoditi odmerek. Kot povprečje, kjer ni neželenih učinkov za 4-6 let stare otroke, je določeno 0,71 g eritritola/kg telesne teže/dan.

 • Pri prekomernem uživanju deluje odvajalno in lahko povzroči diarejo (Vendar običajno pa ne povzroči odvajalnega učinka, kar je pogosta posledica uživanja drugih sladkornih alkoholov (kot sta ksilitol in maltitol)

 • Odmerki nad 50 g lahko povzročajo slabost

 • Sladkorni alkoholi lahko povzročijo zastajanje vode

 • Sladkorni alkoholi lahko povzročijo napenjanje, vetrove (V primerjavi z drugimi sladkornimi alkoholi črevesne bakterije eritritol teže prebavijo, zato je manj verjetno, da povzroči plin ali napihnjenost kot drugi polioli, kot so maltitolsorbitol ali laktitol.)

Ali so vsa hranila v Zivabowl super obroku dostopna, glede na to, da je na semenih in orehih fitinska kislina, ki ne le zavira razpoložljivost fosforja, temveč nase veže druge minerale, kot so kalcij, magnezij, železo in cink, ter preprečuje njihovo absorpcijo?

Dejstva o fitinski kislini:

Dobro znan je nasvet glede namakanja, kaljenja ali praženja oreščkov in semen z namenom, da se odstrani fitinska kislina na njih, ker le-ta preprečuje absorpcijo mineralov. Na ta način izboljšamo prebavo oreščkov in semen. Zaradi tega je bila fitinska kislina zadnjih nekaj desetletij označena, kot »antinutrient«.

V prvi vrsti je treba vedeti, da je fitinska kislina skoncentrirana v ovojnici oreščkov in semen, zato je večina odstranjena ko le-tem odstranimo lupinico.

Kolikor fitinske kisline ostane po luščenju semen, ta preprečuje absorpcijo železa, cinka in kalcija kot tudi magnezija in bakra. Vendar ima vpliv le v obroku, ki jo vsebuje (fitati se vežejo s temi minerali in gredo skozi prebavni trakt neprebavljeni). Vendar ker vsebujejo semena in oreščki veliko prav teh mineralov in če poleg oreškov uživamo še druga živila (ki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov – kot npr. jagodičevje in kakav ali pa delujejo kot ojačevalci absorpcije mineralov – kot npr. jagodičevje), absorbcija le-teh ni pretirano zmanjšana.

Vseeno pa velja opozorilo oz. previdnost pri uživanju večjih količin fitinske kisline za določene skupine ljudi in sicer za otroke, vegane in osebe iz držav v razvoju, ki jim grozi pomanjkanje mineralov. V uravnoteženi prehrani pa fitinska kislina ne bi smela biti problem.

Tudi če imate sindrom prepustnega črevesja, autoimuno bolezen ali kakršno koli prebavno ali mentalno težavo vam priporočamo, da začnete uporabljati metode, ki delno predelajo/prebavijo živila že pred uživanjem oz. jih naredijo lažje prebavljiva.

(Največ fitinske kisline najdemo pri brazilskih orehih, neoluščenih mandljih, orehih, arašidih, lešnikih (v Zivabowl so praženi), neoluščenem sezamu (v Zivabowl je oluščen) in lanu)

Poleg tega raziskave kažejo, da ljudje z zdravo črevesno floro lahko razgradijo fitinsko kislino, s pomočjo zadostnih količin encima phytase. Za zdravo črevesno floro priporočamo, da v prehrano vključite fermentirana živila ali probiotike in prebiotike oz. živila bogata z vlakninami ter uživate uravnoteženo dieto.

Nekatere študije sicer nakazujejo povezavo med fitinsko kislino in prebavnimi težavami (zaradi zaviranja encimskega delovanja) vendar ta povezava še ni povsem dokazana. Medtem, ko je dobro dokumentirano, da ima fitinska kislina kar nekaj pozitivnih učinkov na naše telo.

Raziskave namreč kažejo, da fitinska kislina prizadene rakave celice na različne načine in sicer kot antioksidant, s protivnetnim delovanjem in spodbujanjem imunskega sistema. Poleg tega ima pozitiven učinek na diabetes, srčne bolezni, preprečevanje ledvičnih kamnov in odstranjevanje težkih kovin iz telesa. (reference spodaj).

Podhranjenost zaradi prevelikih vsebnosti fitinske kisline je problem predvsem v državah v razvoju, kjer je prehrana pomanjkljiva. V kontekstu uravnotežene diete bogate s kalcijem, vitaminom D, A, C in z zdravimi maščobami fitinska kislina, oreščki in semena, žita in stročnice redko povzročijo pomanjkanje mineralov in prednosti teh živil odtehtajo morebitne negativne učinke.

Izboljšanje absorpcije mineralov in zmanjševanje negativnih učinkov fitinske kisline:

absórpcija absorbíranje (pravilni zapis… pazi na P in B)

Če želite kar se da povečati absorpcijo mineralov pri živilih, ki vsebujejo tudi fitinsko kislino kombinirajte ta živila z živili, ki so tako imenovani »ojačevalci« absorpcije mineralov, da izničite učinek fitinske kisline in potencialno izgubo mineralov.

Živila, ki delujejo kot ojačevalci absorpcije mineralov:

Družina lukovk (česen, čebula, por drobnjak…) – povečajo izkoristek železa in cinka do 50%

Vitamin C (maline in črni ribez ga vsebujeta veliko)

Vitamin A (črni ribez)

Živila bogata s kalcijem (mlečni izdelki, kodrolistni ohrovt, brokoli, zelje…) Visok delež kalcija in v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K) v nepasteriziranem mleku preprečuje »škodljive« učinke fitinske kisline.

Proteini in/ali živila, ki vsebujejo vitamin D – mastne ribe, rumenjak…

Drugi faktorji, ki vplivajo na dobro absorpcijo so:

Uravnotežena dieta

Uživanje fermentiranih jedi za krepitev črevesne flore

Namakanje, kaljenje ali praženje (ki so vedno opcija, vendar ne nujno vedno potrebna, saj ne smemo pozabiti, da ima fitinska kislina tudi pozitivne učinke na naše zdravje.

Nevtralizirajte fitinsko kislino z:

Namakanjem/kaljenjem (encim fitaza razgradi fitinsko kislino in izboljša prehransko vrednost) – namakanje, je smiselno le pri semenih in oreščkih, ki niso bili praženi in so surovi, ker se fitaza razgradi pri temperaturah višjih od 52°C. Namočeni oreščki in semena so enostavno lažje prebavljivi. S tem ko semena

Fermentiranjem

praženjem

Semena in orehi v Zivabowl malici:

Konopljina semena so oluščena in surova (ni ovojnice, ki vsebuje fitinsko kislino, poleg tega jih lahko namakamo/kalimo, ker so surova)

Lešniki so oluščeni in praženi (ni ovojnice, ki vsebuje fitinsko kislino, morebitni preostanek fitinske kisline je uničen s praženjem)

Sezam je oluščen in surov (ni ovojnice, ki vsebuje fitinsko kislino, poleg tega jih lahko namakamo/kalimo, ker so surova)

Orehi so surovi in imajo ovojnico s fitinsko kislino (jih lahko namakamo/kalimo, ker so surova poleg tega predstavljajo majhen delež v Zivabowl super obroku v primerjavi s konopljinimi semeni, kjer je lupinica s fitinsko kislino povsem odstranjena)

Chia semena so surova in imajo ovojnico s fitinsko kislino (jih lahko namakamo/kalimo, ker so surova, poleg tega predstavljajo majhen delež v Zivabowl super obroku v primerjavi s konopljinimi semeni, kjer je lupinica s fitinsko kislino povsem odstranjena)

Torej v Zivabowl super obroku je nekaj fitinske kisline, vendar ne veliko. (ravno prav da dobimo tudi nekaj pozitivnih učinkov fitinske kisline 😉

Poleg tega se fitinska kislina razgradi, kadar malico namočimo za 2-4 ure ali čez noč, ker so vsa semena surova, z izjemo lešnikov.

Namakanje je najboljše v malce slani vodi (nekaj soli vsebuje tudi Zivabowl) ali rahlo kislem okolju (maline, črni ribez oz. če dodamo malo kefirja, jogurta). Najbolj učinkovito poveča razpoložljivost hranil fermentiranje s pomočjo kefirja ali jogurta… poleg tega s tem pridobimo res popoln obrok poln probiotikov, prebiotikov, mineralov, vitaminov, vlaknin, zdravih maščob…

Ker so semena v Zivabowl malici majhna zadostuje namakanje le 2 – 4h.

Pri semenih z visoko vsebnostjo fitoestrogenov (npr. pri lanenih semenih) je priporočljivo namakanje zaradi balansiranja njihovega delovanja na naše hormonsko stanje oz. so s tem manj problematična za naše hormonsko ravnovesje.

Zakaj je tako pomembno, da v organizmu ne ustvarjamo vnetnih procesov?

Zivabowl vsebuje veliko omega 3 maščobnih kislin, predvsem pa malo omega 6 maščobnih kislin, ki sicer prevladujejo v današnji prehrani. Razmerje med omega 3 in 6 je namreč ključnega pomena, saj presežki omega 6 povzročajo vnetja, medtem ko ga omega 3 (ne glede na vir – živalski ali rastlinski) odpravlja.

Kronične bolezni, ki so dandanes glavni vzrok za smrt (arterioskleroza, srčne bolezni, artritis, nekatere vrste raka, kronova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, avtizem, diabetesa tipa 2 in debelost…), so v svojem bistvu posledica kroničnega vnetja, le-to pa v večini primerov prihaja iz našega prebavnega sistema, kar je dobra novica, saj to pomeni, da imamo mi nadzor, le zamisliti se moramo nad izbiro naše prehrane. S protivnetnim delovanjem omega 3 prispeva k preprečevanju ali odpravljanju marsikatere sodobne degenerativne bolezni. Maščobe poleg beljakovin tvorijo vsako našo celico in hkrati igrajo pomembno vlogo pri proizvodnji hormonov, skrbijo za zdravje možganov in srca, za sijočo kožo, redno odvajanje… zato je izjemnega pomena, da uživamo zdrave, ekološke, nepredelane maščobe.

Omega 3 maščobne kisline rastlinskega izvora nimajo enake vloge kot Omega 3 maščobne kisline živalskega izvora!

Vse oblike Omega 3 (predvsem pa EPA) očistijo ožilje holesterola in maščobnih oblog, znižujejo gostoto krvi in zmanjšujejo formiranje strdkov vendar ne povzročajo krvavitev, znižujejo krvni pritisk, pomagajo preprečevati kapi. Tako ne zmanjšujejo le težav s cirkulacijo temveč tudi spodbujajo prekrvavitev tkiv, ki so bila poškodovana s pomanjkanjem cirkulacije.

ALA so omega 3 maščobne kisline rastlinskega izvora. ALA telo počasi pretvori v EPA (očistijo ožilje holesterola in maščobnih oblog, znižujejo gostoto krvi, zmanjšujejo formiranje strdkov, znižujejo krvni pritisk) in DHA (obnova možgan oz. živčnega sistema). ALA najdemo v semenih (chia, konoplja, lan … in vsej zeleni zelenjavi).

Prednost ALAni potrebno ubiti živali in vsebuje manj toksinov. Uporaba ALA je zelo smiselna, kot preventivni ukrep, ker ima veliko ljudi izrazito pomanjkanje (tudi če nimajo težav z ožiljem…). Dandanes zaužijemo v povprečju le eno petino Omega 3 maščobnih kislin v primerjavi z tradicionalnimi dietami.

Max Gerson v svojih raziskavah ugotavlja da so Omega 3 maščobne kisline rastlinskega izvora ravno tako učinkovite pri odpravljanju degenerativnih bolezni kot Omega 3 živalskega izvora. Omega 3 maščobne kisline krepijo tudi imunski sistem… in pomagajo pri artritisu…. Zaradi PROSTAGLANDINOV

VSAK OBROK ŠTEJE

S pomočjo Zivabowl, lahko naredimo nekaj za svoje zdravje tudi, ko imamo čas le za hitro malico ali prigrizek oz. si zaželimo sladice. Zivabowl je namreč pripravljena v le 2 minutah s 0,5 dcl vode ali s tekočino po vaši želji (nesladkanim mandljevim mlekom, kokosovim mlekom, smetano… )

Ste morda tudi vi že slišali koga pripovedovati o svojem bližnjem, da ga je: »kar naenkrat zadela kap…« v glasu pa je moč zaznati občutek nemoči… K sreči se kap v večini primerov ne pojavi »kar na enkrat«, čeprav je videti tako. Marsikatera sodobna bolezen, z diabetesom tipa 2 na čelu, je namreč posledica dolgotrajnega »nalaganja« slabih življenjskih navad in učinkov hrane, ki jo pogosto ali celo vsakodnevno uživamo. To dejstvo o akumuliranju učinkov hrane, ki jo uživamo pogosto s pridom uporabljata tradicionalna kitajska medicina in ajurveda že tisočletja ter s tem uspešno preprečujeta bolezni in zdravita. Ker vsak obrok šteje in se nam dolgoročno obrestuje, je pomembno, da pogosto uživamo živila in jedi, ki se nalagajo na naš račun zdravja (ne bolezni).

OMEGA 3 MAŠČOBNE KISLINE

Zivabowl vsebuje veliko omega 3 maščobnih kislin, predvsem pa malo omega 6 maščobnih kislin, ki sicer prevladujejo v današnji prehrani. Razmerje med omega 3 in 6 je namreč ključnega pomena, saj presežki omega 6 povzročajo vnetja, medtem ko ga omega 3 (ne glede na vir – živalski ali rastlinski) odpravlja.

Kronične bolezni, ki so dandanes glavni vzrok za smrt (arterioskleroza, srčne bolezni, artritis, nekatere vrste raka, kronova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, avtizem, diabetesa tipa 2 in debelost…), so v svojem bistvu posledica kroničnega vnetja, le-to pa v večini primerov prihaja iz našega prebavnega sistema, kar je dobra novica, saj to pomeni, da imamo mi nadzor, le zamisliti se moramo nad izbiro naše prehrane. S protivnetnim delovanjem omega 3 prispeva k preprečevanju ali odpravljanju marsikatere sodobne degenerativne bolezni. Maščobe poleg beljakovin tvorijo vsako našo celico in hkrati igrajo pomembno vlogo pri proizvodnji hormonov, skrbijo za zdravje možganov in srca, za sijočo kožo, redno odvajanje… zato je izjemnega pomena, da uživamo zdrave, ekološke, nepredelane maščobe.

MORAMO NAHRANITI ZDRAVO ČREVESNO FLORO

Zivabowl je bogata s prehranskimi vlakninami oz. prebiotiki, ki jih v sodobni prehrani pogosto primanjkuje, kar slabi našo črevesno floro, saj se le-ta prehranjuje z vlakninami oz. prebiotiki. Poleg tega črevesna flora, kadar ji primanjkuje vlaknin, napade našo črevesno sluznico in s tem povzroča prepustno črevesje. Zdrava neprepustna črevesna sluznica pa je ključna obrambna linija pred vnetjem v našem telesu. Prisotnost vlaknin v naših obrokih prispeva tudi k nižanju našega krvnega sladkorja in nižanju možnosti za debelost in diabetes tipa 2. Ključna za zdravje naše črevesne flore pa je tudi odsotnost rafiniranih sladkorjev, ki jih v Zivabowl ne boste našli.

Tesno povezavo med zdravo črevesno floro, našim počutjem, imunskim sistemom ter vsesplošnim zdravjem dandanes dokazujejo že mnoge raziskave in s tem nudijo preproste rešitve za sodobne tegobe (zdrava črevesna flora prispeva k proizvodnji določenih vitaminov, presnovi živil in absorbciji le-teh…). Zadosten vnos vlaknin bo osmislil tudi vnašanje dragih probiotikov oz. slastnih fermentiranih specialitet kot so kislo zelje, kimči…

BRAIN FOOD

Uživanje semen in orehov upravičeno velja za eno izmed glavnih živil za možgane saj jih tako rekoč razganja od snovi, ki povečujejo bistrost. Najpomembneje je, da so bogat vir beljakovin, mineralov in zdravih maščobnih kislin, ki jih možgani potrebujejo za graditev prenašalcev živčnih dražljajev.

Semena in oreščki nosijo v sebi ves potencial za novo življenje, zato z vidika tradicionalne kitajske medicine semena in oreščki krepijo tudi našo energijo ledvic in reproduktivnih organov, ker se tu skladišči naša življenjska energija, naša spolna energija, naš potencial za novo življenje. Z energijo ledvic pa se tesno povezujejo tudi možgani zato tradicionalna kitajska medicina semena in orehe uporablja predvsem za krepitev libida in možganov. Od vseh semen in oreščkov so za možgane najbolj koristni prav orehi, o čemer govori tudi njihova oblika.

Jagodičevje prav tako sodi med glavna živila za vzdrževanje in krepitev delovanja možganov zaradi visoke vsebnosti flavonoidov – antioksidantov, ki preprečujejo ali upočasnijo staranje in degeneracijo celic. Borovnice, črni ribez in maline tudi z vidika tradicionalne kitajske medicine krepijo tako imenovano energijo ledvic, možganov, modrosti, vztrajnosti… glavni generator naše življenjske energije.

Kakav pa je en od okusov Zivabowl malic zato, ker ga poznamo kot stimulans in ravno tako vsebuje izjemne količine antioksidantov – flavonoide, ki zmanjšujejo proste radikale oz. oksidacijo pomembnih celičnih sestavin. Bogat je z minerali in aminokislinami odgovornimi za občutek ugodja in sreče. Poleg tega vsebuje fenole, ki čistijo arterije in znižujejo krvni pritisk. Vsebnost feniletilamina pa povečuje sposobnost koncentracije in pomnjenja.

S protivnetnim delovanjem omega 3 Zivabowl prispeva k vzdrževanju dobrega spomina in k preprečevanju krčenja možganov. Visoka vsebnost prehranskih vlaknin oz. prebiotikov, ki poskrbi za dobro počutje naše mikroflore, pa s tem vpliva tudi na dobro proizvodnjo nevrotransmitorjev, ki jih mikroflora proizvaja v črevesju.

PRILAGODLJIVA MALICA

Razmerja makro hranil v Zivabowl malici so primerna tako za osebe, ki ne sledijo nobenim prehranskim načelom kot za tiste z dieto, na primer: Ketogena dieta; LCHF dieta; dieta za diabetike… Razmerja makro hranil pa lahko preprosto še dodatno prilagajamo svojim potrebam z raznimi dodatki, kot so na primer kokosovo mleko, kravje mleko, ovseni kosmiči… in prav je tako, saj kot nas uči tradicionalna kitajska medicina, ni ene in edine prave diete, obstaja le prava dieta za nas – za naše specifične potrebe in cilje, v trenutnem življenjskem obdobju, trenutnem letnem času, za trenutne potrebe na delovnem mestu…

Zivabowl je primerna tudi za vse, ki iz prehrane izločajo žita (ni pa certificirano brez glutena, ker so semena in ostale surovine v procesu proizvodnje vseeno lahko prišle v stik z glutenom).

»ANTI-AGE« OZ. POMLAJEVALNI UČINEK IN ZDRAVO STARANJE

Zivabowl je primerna za vse, ki si želijo dolgoŽIVOSTI in t.i. anti-age oz. pomlajevalnih učinkov. Dolgoživost in pomlajevalne učinke s prehrano namreč dosežemo s protivnetnim delovanjem in izogibanju pogostim, izrazitim nihanjem krvnega sladkorja oz. inzulina. Vnetni procesi, ki jih povzročajo tudi rafinirani ogljikovi hidrati, sladkorji ter pomanjkanje zdravih maščob in vlaknin, namreč zahtevajo od našega organizma, da se ukvarja z odpravljanjem le-teh vnetnih procesov (aktiviranje in vzdrževanje imunskih sistemov), medtem ko bi nam sicer energija ostala na voljo za fizično regeneracijo in naše aktivnosti. Prav tako nas pogosta nihanja krvnega sladkorja prikrajšajo za dolgoživost.

Na drugi strani pa lahko podpremo pomlajevanje in dolgoživost z uživanjem antioksidantov, ki preprečujejo degeneracijo, staranje celic ter uživanjem zdravih maščob, ki poskrbijo za proizvodnjo hormonov, čisto črevo, kožo, za odporne membrane celic ter s tem tudi sijočo kožo.

VZDRŽEVANJE VISOKEGA NIVOJA ENERGIJE

Zivabowl hitro priskrbi energijo za naše možgane zaradi vsebnosti MCT prahu (srednjeverižni trigliceridi). Visoka vsebnost zdravih omega 3 maščob nas nasiti in dolgo vzdržuje naš nivo energije pri tem pa nas ne upočasni in uspava kot ogljikovi hidrati. S tem ko ne dviguje pretirano krvnega sladkorja poskrbi za bolj stabilno čustveno ravnovesje in nivo energije (za razliko od izrazitih dvigov in padcev pri uživanju rafiniranih živil bogatih z ogljikovimi hidrati). Sicer se že ponavljam, ampak k našemu dobremu razpoloženju in visokemu nivoju energije zopet prispevata protivnetno delovanje (energija se ne porablja za vzdrževanje imunskih odzivov) in tudi odsotnost sladkorjev v kombinaciji z vlakninami, kar vzdržuje pravo ravnovesje v črevesni flori.

NEPRECENLJIVI PREBAVNI OGENJ

Zivabowl je lahko kljub hitri pripravi (2 min) narejena z vrelo oz. vročo tekočino in tako predvsem v hladnejših mesecih ali pri šibkejšem prebavnem sistemu poskrbi za dodaten topel obrok v dnevu. Topli obroki so namreč nujno potrebni za ohranjanje zdravja našega želodca in t.i. »prebavnega ognja«. Zdravje le-tega pa je izjemnega pomena, saj si brez dobre absorpcije hranil ne moremo obetati obilja energije, dobrega počutja, zdravja ali ozdravitve…

OPTIMALNO KOMBINIRANJE ŽIVIL ZA DOBRO PREBAVO

Z oreščki na mizi se nam vsem rado zgodi, da jih hitro pojemo preveč, zato porcija Zivabowl vsebuje optimalno dnevno količino oreščkov in semen. Da bi zagotovili dobro prebavo lahko k živilom z visoko vsebnostjo maščob kot so oreščki in semena dodamo le kislo sadje kot so maline in borovnice, medtem ko razno sladko sadje kot so rozine, datlji… ne omogočajo dobre kombinacije za prebavo.

PRIJAZNA VEGANOM in BREZ ŽIT

Čeprav Zivabowl nima veganskega certifikata, in ne zagotavlja, da surovine tekom proizvodnje niso prišle v stik z živili živalskega izvora, so vse surovine rastlinskega izvora.

Zivabowl tudi ni certificirano brezglutenski obrok, ker za enkrat še ne moremo zagotoviti, da surovine tekom proizvodnje niso prišle v stik z glutenom, vendar med samimi surovinami ni žit.

EKOLOŠKO