ZLATA SKRIVNOST AJURVEDE – ZLATO MLEKO

Zlato mleko – znano tudi kot Haldi Doodh – je tradicionalni indijski napitek, ki se že stoletja uporablja za zdravljenje vnetega grla in kašlja. Pijejo ga tudi za ohranjanje naravne odpornosti in v boju proti virusnim obolenjem.

Golden Milk

Kurkuma, ki je glavna sestavina zlatega mleka, ima izjemno pomembne zdravilne učinke, ki so še dolgo znane ajurvedskim zdravnikom v Indiji in ostalih delih sveta. 

Kurkuma blaži glavobol, ščiti pred virusnim hepatitisom, čisti kri, izboljšuje spanec, preprečuje rakava obolenja in lajša menstrualne krče. 

V zadnjih letih postaja kurkuma vedno bolj priljubljena v zahodnih kulturah, zahvaljujoč vse večji prepoznanovsti ajurvede – tradicionalne Indijske medicine. Tudi pri nas imamo že nekaj ajurvedskih centrov kot so Ajurjoga, Hiša Ayurveda itd. kjer vam svetujejo na osnovi vase specifične kombinacije doš (vata doša, pita doša, kapha doša).

Zlato mleko, to čudovito svetlo rumena pijačo tradicionalno pripravimo s kravjim mlekom, kurkumo in drugimi začimbami, kot so poper, cimet in ingver. 

Napitek lahko pripravimo tudi z rastlinskim mlekom, na primer mandljevim ali sojinim mlekom. 

 

Kaj je ajurveda?

Ajurveda velja za eno izmed najstarejših ved o zdravju in v dobesednem prevodu pomeni “Znanost o življenju.”

Ajurverda izvira iz Indije in se (enako kot tradicionalna kitajska medicina) ne osredotoča le na simptomatsko zdravljenje, pač pa na iskanje vzrokov za nastanek bolezeni. 

Cilj ajurvede je sprememba življenjskega sloga, ki vključuje uravnoteženo prehrano, uporabo različnih zelišč (med njimi kurkumo), meditacijo, jogo ter različne oblike masaž.

 

Kaj so doše?

V ajurvedi obstajajo 3 doše: Vata doša, Pitta doša in Kapha doša. Doše sestavljajo 5 ključnih elementov: eter, zrak, ogenj, voda in zemlja. 

Vsa živa bitja so prepletena z vsemi petimi elementi, kar pomeni, da se prepletajo tudi vse tri doše. Vendar je ena izmed doš pri posamezniku običajno prevladujoča.

Doše so lahko v ravnovesju ali izven ravnovesja zaradi številnih dejavnikov našega življenjskega sloga.

Ajurveda nam pomaga, da vse doše ohranimo v ravnovesju in tako pripomoremo k ohranitvi fizičnega in mentalnega zdravja. 

 

Kurkuma z vidika ajurvede

Kurkumo v ajurvedi imenujejo “zlata boginja”. Je eno izmed najbolj uporabljenih zelišč med ajurvedskimi zdravilci in največkrat jo uporabljajo pri zdravljenju prebavnih motenj. 

Kurkuma namreč izboljšuje prebavo, zmanjšuje odvečno toploto, ki se lahko nabere v prebavnem traktu (kar lahko povzroči zgago in drisko) ter očisti toksine v prebavilih. Prav tako izboljšuje cirkulacijo krvi in spodbuja nastanek rdečih krvničk, deluje protimikrobno in protivnetno. 

Pomaga tudi pri elastičnosti kože, izenači tonus kože, preprečuje nastanek aken in hkrati kožo pomirja in neguje. 

Zdravilna snov, ki jo najdemo v kurkumi, se imenuje kurkumin. 

Kurkuma je primerna za vse tri doše, oziroma je tridosična: njena toplina daje ravnovesje Vati in Kaphi, njena suhost, oster in grenak okus pa ravnovesje Kaphi in Pitti.

 

Kakšne so koristi zlatega mleka?

Zlato mleko ima številke blagodejne učinke na zdravje, saj je polno antioksidantov in deluje protivnetno. 

Zmanjša bolečine v sklepih, pripomore k izboljšanju spomina in delovanju možganov, ščiti pred boleznimi srca, uravnava krvni sladkor, pomaga pri prebavi in zdravju kosti ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka. 

Koristi tudi mentalnemu zdravju, saj deluje pomirjujoče in preprečuje anksioznost. 

Je izredno zdrava za črevesje ter spodbuja prebavni ogenj in tako omogoča, da naše telo ostane v ravnovesju. 

Ohranitev zdravega črevesja je najpomembnejši korak pri odpravljanju vnetnih procesov, ki vodijo v kronično vnetje ter različne oblike anksioznih motenj.

 

Kako izboljšati absorbcijo kurkume?

Študije kažejo, da naš krvni obtok težko absorbira kurkumo in v celoti izkoristi njene blagodejne učinke.

Zato je pomembno, da kurkumi dodate poper in zdrave maščobe. 

Piperin, ki je prisoten v popru, pomaga pri absorbciji kurkume in poveča njeno koncentracijo v krvi za kar 2000%. 

Kurkumin je topen v maščobah, zato je pitje kurkume z dodatkom zdravega vira maščobe (na primer polnomastnega kozjega mleka in MCT-ja) izrednega pomena, saj omogoča, da se kurkumin neposredno absorbira v krvni obtok. 

 

Kdaj piti zlato mleko?

Zlato mleko lahko uživate zvečer pred spanjem, saj ima pomirjujoč učinek in omogoča lepotni spanec. 

Nekateri se odločijo užitavi zlato mleko tudi v jutranjih urah, saj kljub pomirjevalnemu učinku ne deluje uspavalno. 

 

Zlati vir mladosti 

Zlati vir mladosti je nadgradnja tradicionalnega ajurvedskega zlatega mleka. 

Tako kot zlato mleko, vsebuje kurkumo, celjonski cimet in beli poper, vendar gre za instantno mešanico, ki vključuje tudi polnomastno kozje mleko v prahu, tako ji postopama dodajamo le še toplo tekočino po izbiri (vodo, rastlinsko mleko…). Najprej s parimi žlicami tekočine naredimo pasto, le-to pa postopoma redčimo, dokler ne dobimo 200 ml dragocenega napitka. 

Še pomembnejša nadgradnja pri funkcionalnem napitku “Zlati vir mladosti” pa je ta, da smo mu dodali tudi magnezij – antistresni mineral in B6, ki oba zmanjšujeta utrujenost in izčrpanost ter blagodejno vplivata na živčni system. Za nameče pa vsebuje “Zlati vir mladosti” tudi hidroliziran ribji kolagen in acerolo (vitamin C) 

Mlečnemu napitku tako dodate le toplo tekočino po izbiri.

RECEPT

Zlati vir mladosti z Ashwagandho

Zlati vir mladosti z Ashwagandho je priporočljivo za bolj trdovratne težave z nespečnostjo.

Ashwagandha spada med adaptogene rastline, kar pomeni, da deluje pomirjujoče ali pa poživljajoče odvisno od potreb posameznega organizma in je eno izmed najpomembnejših zelišč v ajurvedski lekarni. Podpira tudi moške in ženske reproduktivne organe, ohranja zdravje sklepov, optimalno delovanje nadledvičnih žlez… predvsem pa poskrbi za kakovosten spanec. 

Za en napitek potrebujete:

– 2 zvrhani žlički Zlatega vira mladosti,

– 1 žličko Ashwagandhe v prahu,

– 200ml tekočine po izbiri: rastlinskega mleka, kozjega ali kravjega mleka ali vode.

V skodelico dodajte mešanico Zlati vir mladosti z Ashwagandho. Mešanici najprej dodate le malo tekočine in premešate, da se ustvari pasta. Nato preostalo tekočino počasi dolivajte in mešajte, da se napitek raztopi.

Zaključek 

Zlato mleko je okusen napitek, poln antioksidantov z vrsto blagodejnih učinkov: od bolj zdravih možganov in srca do močnejših kosti, izboljšane prebave in manjšega tveganja za kronične bolezni, ki vse izvirajo iz kroničnih vnetij.

Sestavine zlatega mleka imajo antibakterijsko in antivirusno delovanje, ki lahko vaše telo zaščitijo pred okužbami.

Zlato mleko lahko pripravite sami, ali si privoščite našo mešanico Zlatega vira mladosti in prihranite pri nakupu različnih sestavin ter pri času priprave.