ZIVABOWL SINONIM ZA ANTI-AGE PREHRANO

Kako upočasnimo staranje?

 

Ko gre za upočasnitev staranja, veliko žensk poseže po anti-age kremah, serumih, ali lepotnih operacijah.

Vse navedene metode vsekakor pripomorejo k bolj mladostnemu videzu, vendar obstoja tudi bolj naraven, cenovno dostopen in predvsem dolgoročno učinkovit pristop, s katerim lahko dosežete želen anti-age efekt – z uravnoteženo prehrano. 

Vnetni procesi in oksidacija vplivajo na pospešeno staranje kože, zato je prehrana s protivnetnimi učinki ključna za bolj mladostni videz in je temelj vseh anti-age diet.

Pomembno je, da uživamo nepredelana živila z bodisi visoko vsebnostjo vitamina C, vitamina E ali omega 3 maščobnimi kislinami, oz. živila, ki spodbujajo proizvodnjo lastnega kolagena v telesu. 

 

Za razumevanje anti-age prehrane si oglejmo nekaj pomembnih izrazov, ki se pri tovrstnih tematikah pogosto pojavljajo: kolagen, prosti radikali ter antioksidanti. 

 

Kolagen

 

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina oz. strukturni protein, saj predstavlja 25-30 % vseh beljakovin v našem telesu. 

 

Je eden izmed glavnih gradnikov kosti, kože, mišic, kit in vezi, najdemo pa ga tudi v drugih delih telesa, vključno s krvnimi žilami, roženicami in zobmi. 

 

Po 25. letu starosti proizvodnja lastnega kolagena začne upadati, zato je pomembno da proizvodnjo tega strukturnega proteina ustrezno spodbudimo, da ohranimo sijočo in prožno kožo. 

 

Prosti radikali

 

Prosti radikali so molekule, ki se nenehno tvorijo v našem organizmu. Imajo tudi pomembno funkcijo za zdravje in sicer naše imunske celice uporabljajo proste radikale za boj proti okužbam.

Posledično je potrebno, da naše telo vdržuje ustrezno razmerje med prostimi radikali in antioksidanti. 

 

Ko prosti radikali prevladujejo v telesu, lahko nastane oksidativni stres. Dolgoročni oksidativni stres lahko poškoduje DNK, kar povečuje tveganje za nastanek raka ter prezgodnje staranje. 

 

Antioksidanti

 

Antioksidanti so molekule (denimo vitamin C ter vitamin A, vitamin E), ki nevtralizirajo proste radikale in preprečujejo nastanek oksidativnega stresa. So ključnega pomena za anti-age dieto, zato je pomembno, da jih uživamo v svoji naravni obliki.

 

Katera živila so polna antioksidantov in spodbujajo tvorbo kolagena?

 

Acerola

Acerola, znana tudi kot češnja zahodne Indije, je izjemno bogata z vitaminom C. V kozmetiki se uporablja kot sredstvo, ki spodbuja sintezo kolagenskih vlaken in elastina. Hkrati pospešuje regeneracijo dermičnega tkiva in sodeluje pri obnovi celic.

Jagodičevje 

Jagodičevje (tj. gozdne jagode, borovnice, maline, robide, črni in rdeči ribez) je bogato z antioksidanti, med katerimi je glaven vitamin C. 

Znano je, da temnejši kot je sadež, bolj je bogat z antocianinom – rastlinskim pigmentom, ki varuje rastlinske celice pred negativnimi posledicami ultravijoličnega sevanja in zbira proste radikale. Največ rastlinskega pigmenta najdemo v črnem ribezu in borovnicah. 

Poleg protivnetnih lastnosti, ima jagodičevje pomembno vlogo pri uravnavanju holesterola, preprečuje množenje rakavih celic ter izboljšuje zdravje srca in ožilja. 

priprava ribez granole

Črni sezam

Da upočasnimo znake staranja in se počutimo dobro do kosti (dobesedno), potem je v svojo dieto potrebno vključiti tudi črni sezam. Vsebuje veliko kalcija in drugih mineralov, kot so železo, magnezij in vlaknine zato pripomore k boljši gostoti kosti. Črni sezam je tudi bogat vir antioksidanta – vitamina E, ki skrbi za zdravje kože in srca. 

Chia semena

Chia semena imajo visoko vsebnost omega-3 maščobnih kislin, ki se uporabljajo za zdravljenje številnih kožnih obolenj in imajo številne blagodejne učinke, med drugim pomirjajo razdraženo kožo in pospešujejo celjenje ran.

Zaradi prisotnosti klorogenske kisline in kofeinske kisline, ščitijo srce in jetra ter preprečujejo staranje kože.

Chia semena najdemo v vseh Zivabowl obrokih. 

priprava sladice z zlatim mlekom in borovnicami

Kakav

Antioksidativni profil kakava je celo močnejši od acerole, borovnic in črnega ribeza. Kakav vsebuje antioksidante, imenovane flavanoli, ki kožo ščitijo pred sončnimi poškodbami. 

V  študijah, kjer so primerjali učinke prehrane z visoko vsebnostjo flavanola in prehrano z nizkim nivojem flavanola na delovanje kože, so imeli ljudje v skupinah z visoko vsebnostjo flavanola v prehrani boljši pretok krvi v povrhnjici, izboljšano hidracijo kože in prožnost. Večja kot je vsebnost kakava, večja je vsebnost flavanola. 

Zato kar posežite po Zivabowl kakavovi mešanici, ki je brez dodanih sladkorjev in polna anti-age sestavin. 

priprava kakav granole

Kurkuma

Študije kažejo, da imajo naravne sestavine kurkume – zlasti kurkumin – močno antioksidativno delovanje in lahko neposredno upočasnijo staranje ter ohranijo hidracijo kože. 

Vnetja so velik dejavnik številnih težav s kožo, kot so luskavica, akne in drugi kožni izpuščaji. Kurkuma s svojim protivnetnim delovanjem tovrstna vnetja preprečuje.

V Ajurvedi kurkumi pravijo tudi notranje lepotilno sredstvo, saj izjemno čisti kri, to pa se pozna tudi na čisti sijoči koži. V lepotilne namene jo uporabljajo ne le v prehrani temveč je pogosto tudi del lepotnih mask.

Kurkuma je izredno priljubljena sestavina v anti-age prehranskih dopolnilih, zato jo najdete tudi v našem funkcionalnem napitku: Zlatemu viru mladosti. 

What are the effects of golden milk?

Konopljina semena

Konopljina semena upravičeno spadajo pod superživila, saj so izjemno bogata esencialno maščobno kislino: Omega-3 (linolno kislino) in odličen vir beljakovin.

Konopljina semena so tudi vir vitamina E in mineralov, kot so fosfor, natrij, magnezij, žveplo, kalcij, železo in cink. 

Lahko jih uživamo v surovini obliki, pražena ali kuhana. 

Konopljina semena najdemo v vseh Zivabowl malicah. 

MCT 

MCT ima protimikrobne in protiglivične učinke. Dokazano je, da kokosovo olje, ki vsebuje visoko količino MCT, zmanjšuje rast glive kvasovke Candida albicans, ki povzroča številne kožne bolezni. 

Zmanjšuje tudi rast bakterij, nudi podporo imunskemi sistemu in pomaga pri obvladovanju diabetesa, Alzheimerjevi bolezni in epilepsiji. 

Ribe in ribji kolagen

V procesu staranja kolagen tipa I (enak ribjemu kolagenu) v naši koži oslabi, kar vodi do vidnih znakov staranja, vključno s povešeno in nagubano kožo.

Klinične študije kažejo, da zaužitje ribjega kolagena popravi kožni kolagen in elastin ter dodatno zadebeli zunanjo plast kože (povrhnjice).

Študije so pokazale zmanjšanje gub in boljšo hidracijo in čvrstost kože po dodajanju ribjega kolagena v prehrano. 

Ribe so prav tako bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, ki ščitijo srce in ožilje, zato je dobro, da jih v povprečju uživamo vsaj 2-krat na teden. 

Najboljša izbira so losos, postrvi in sardele. 

Voda

Ali menite, da voda ni živilo? Še enkrat dorbo premislite. Voda namreč predstavlja 70 % človeške mase. 

Če na dnevni ravni spijemo premalo vode, povzročimo dehidracijo, utrujenost, zmanjšajo se naše kognitivne sposobnosti, zvišamo verjetnost glavobolov, zaprtja in drugih prebavnih težav. 

Zato je izrednega pomena, da pijemo dovolj tekočine v kombinaciji z nepredelanimi organskimi živili in s tem pripomoremo k dolgoživosti in sijoči koži.

Zaključek

Lepota zares izvira iz naše notranjosti, zato je pomembno, da uživamo polnovredna živila z antioksidanti in zdravimi maščobami ter zmanjšamo vnos sladkorja in predelanih živil. 

Če uravnoteženo prehrano kombiniramo z zadostnim spancem in gibanjem, pokrijemo vse stebre anti-age življenjskega sloga in s tem zmanjšamo potrebo po nakupovanju anti-age kozmetičnih dodatkov. 

Prav tako je pomembno, da se za spremembo življenjskega sloga ter najboljšo izbiro anti-age diete posvetujemo z zdravnikom ali nutricistom. Zaupanja vredni strokovnjakinji na področju anti-age življenjskega sloga sta tudi: 

Poskrbimo za svojo kožo – naš največji organ, ki nas ščiti pred zunanjimi vplivi. Zaščitimo jo, tako kot koža ščiti nas.